Honung

Honung är en trögflytande eller fast sockerlösning som honungsbin producerar av nektar. All honung är i färskt tillstånd rinnande och bärnstensfärgad. Honung är sur (pH i medeltal 3,9) och en så kallad superkyld vätska, då smältpunkten för de två huvudbeståndsdelarna är högre än normal rumstemperatur (103 grader C för fruktos och 146 grader C för glukos). Honungen är också ”torr” och absorberar fukt ur luften, varför den bör förvaras med tättslutande lock. Kristalliserad blir den mer eller mindre fast och färgen varierar från vitt via gula nyanser till brunt eller gråsvart.

Honung som produkt produceras av domesticerade honungsbin. De tillsätter bland annat enzymer till nektarn som de samlar in för att bryta ner komplexa sockerarter till enkla samt upp till 13 olika sorters mjölksyrabakterier (laktobaciller) för att omvandla nektar till honung.

Nektar innehåller normalt mellan 25 och 45 procent sockerarter, resterande andel är mest vatten. Färdig honung har torkats av bina och innehåller normalt bara 14-18 procent vatten, innan de ”konserverar” den genom att försluta vaxcellen som den placerats i med ett täckvaxlock. Honung är på grund av laktobakterierna ett fermenterat, eller syrat, livsmedel.

Honungens lukt, smak och färg beror på från vilka blommor som bina hämtat nektar. Kemiskt sett innehåller honung cirka 75 procent sockerarter och cirka 20 procent vatten. Huvuddelen av sockret är de enkla sockerarterna druvsocker och fruktsocker. Nordisk honung är i regel fast till konsistensen eftersom våra blommors nektar innehåller relativt mycket druvsocker. Fakta hämtat från: ”Sveriges biodlares riksförbund”.

Ca näringsinnehåll i 100 g honung:
Proteiner 0,50g Kalcium 5,0 mg
Kolhydrater 80,8 g Magnesium 33,0 mg
Vitamin B2 0,004 mg Fosfor 7,0 mg
Niacin 0,2 g Järn 0,5 mg
Vitamin B6 0,02 g Mangan 0,37 mg
Pantonensyra 0,07 mg Zink 0,1 mg
Vitamin C 4,0 mg Krom 5,0 mg
Kalium 60,0 mg Fluor 8,0 g
Bor 0,72 mg