OM

Vi på MarBi Backen består av Marit, Johan, Jenny och alla våra arbetsbin.

MarBi Backen är ett familjeföretag med huvudkvarteret i Eckerös östligaste by Marby, eller som vi säger på dialekt, Marbi. Idag har vi kring 60 bisamhällen som surrar omkring på olika håll i Eckerö på Åland, alldeles nära havet och naturen.

Verksamheten började som en bisyssla med två bikupor. Marit gick en biodlarkurs 2017 och intresset för de små liven växte enormt, likaså vad de producerar inne i sin lilla kupa.

”Vad är det som smakar som lakrits, undrade jag. Det visade sig vara den Spanska körveln”

På MarBi Backen gillar vi att experimentera och vara kreativa. Jenny ansvarar för marknadsföringen och kokar honungskola med ständigt nya ingredienser i kastrullen. Johan snickrar och monterar så att bikuporna står stadigt medan Marit ser till så att bina mår bra. Hon är vår biodlare och binas bästa vän, trots att de ger henne ett och annat stick ibland.

För att få fram intressanta smaker i vår honung ställer vi bikuporna i närheten av den sort man önskar få smak av. Medan blomman ger bina nektar i utbyte av pollinering sitter vi i trädgården och njuter av binas surrande och doften av sommar. När sorten blommat klart så lånar vi ramarna från bina och slungar honungen. Ett måste är att prova vår sorthonung på Spansk körvel, den intressanta smaken som uppstod av en slump. Förutom vår sorthonung av Spansk körvel så slungar vi fram honung med smak av ljung, lind, lingon och såklart en blandning av allt, sommarhonungen. Av den fina råvaran gör vi även kola som är svår att motstå.

Tillsammans med MarBi Backens alla små heltidsanställda producerar vi äkta och rena produkter i toppkvalitet.

Fascinationen av bisamhället bara ökar. Det är ett perfekt litet samhället där alla arbetar mot samma mål, man månar om och skyddar varandra mot yttre faror och varje individ gör sitt yttersta för det gemensamma bästa. Att man kan få ut så många varierande produkter från en bikupa är ju smått otroligt. Honung, propolis, pollen och vaxkakor som man antingen äter som det är eller tillför till dryck, matlagning, bakverk eller konfektyr och bivax som man kan göra skönhetsprodukter eller stöpa ljus av. Möjligheterna är ju oändliga och bara fantasin sätter stopp.